Čerstvě nachmelený medvěd

Vzpomínáte si na film Starci na chmelu? Jak by ne. Parta mladých veselých lidí otrhává zelené šištičky a zažívá při tom spoustu zajímavých věcí. Jenže takhle už to dneska nefunguje. Teď chmelnicí projede traktor s valníkem a celé štoky odveze do sušičky, kde spolu s vlhkostí navždy mizí i spousta silic a aromatických látek. A to je škoda, řekl si sládek a spolumajitel rodinného pivovaru Berounský medvěd pan Václav Mayer. Vydal se proto na chmelnici poblíž Mutějovic a zpět se vrátil s čerstvě sklizeným a hlavně neusušeným chmelem, který po pečlivém přebrání a zbavení všeho, co se do něj připletlo, putoval rovnou do varny. Pro budoucí pokolení dodejme, že se to stalo ve středu 26. srpna odpoledne. Zajímá vás, jaký bude mít tento příběh konec? Přijďte v pátek 18. září na charitativní koncert pro Dobromysl, který se uskuteční v areálu pivovaru a na kterém bude pivo z čerstvého chmele představeno. Dá se právem očekávat, že bude voňavější a chutnější. Podobně jako čaj z čerstvě natrhaných bylinek.

Škoda, že takhle jde pivo uvařit jen v době chmelové sklizně, napadne nejednoho pivomilce. Je a není to pravda. Čerstvý chmel jde natrhat opravdu jen několik málo dnů v roce. Sušení ale naštěstí není jediný způsob jeho uchování. Máte doma mrazák? Tak vidíte. Představte si, jak asi musí být velký mrazák, který pojme dvě tuny chmele. Právě tolik se ho chystají dát manželé Mayerovi „k ledu“, aby jejich pivo vonělo a chutnalo po celý rok.

hlasovalo celkem: 986

Diskuse ke článku (0)


Přidat komentář





Povolené HTML značky: <b><i><br>Přidat nový komentář:


Reklama
yoga